BELGISKE VAFLER A L’AMANDE

5 apr 2017

 

Belgiske vafler a la mandeDet kræver et vaffeljern at lave disse små, sprøde vafler. Men du vil ikke fortryde en investering i et. Mit forslag er at købe et jern, hvor der kan skiftes til andet bagværk og brød, f.eks. donuts.  Vaflerne smager virkelig dejligt både med og uden topping. Og du kan vælge imellem en version med eller uden korn.

 

6-8 stk.

21⁄2 dl fedtreduceret mandelmel eller samme mængde hvedemel

1 tsk. vaniljepulver eller en hel vanilje stang for luksus
1⁄2 tsk. kanel (kan udelades) 1 knivspids havsalt
3 æg
1⁄2 dl rørsukker eller smagsneutral flydende honning
1 dl kokosmælk måske lidt mere 3 spsk. smeltet smør eller kokosolie

 

TIL PYNT

1 håndfuld mandler uden skal eller andet drys
evt. flødeskum eller kokosflødeskum
nøddesmør, syltetøj eller karamelsauce (se opskrift nedenfor)

Bland mel, vanilje, kanel og havsalt i en skål. Pisk æg, sukker, kokosmælk og fedtstof sammen, og rør det hele godt sammen til en glat og luftig dej. Hæld ca. 1 dl dej i vaffeljernet, og bag efter anvisning fra producenten. Bliv ved, indtil al dejen er bagt.

Servér vaflerne lune med karamelsauce og flødeskum eller  hasselnøddecreme (nutella) eller syltetøj og finthakkede mandler drysset over.

KARAMELSAUCE

100 g rørsukker
50 g smør
1 dl fløde

Smelt sukkeret på en mellemstor pande over middel varme, helst uden at røre idet. Rør forsigtigt i den smeltede massen, og vær opmærksom på, at det let brænder på. Når sukkeret er flydende, tilsættes smør. Rør kraftigt, til smørret er helt integreret i massen, og tilsæt fløde lidt ad gangen under konstant omrøring. Skru evt. ned for blusset. Massen vil boble og koge ind, og når den ønskede konsistens er opnået, tages saucen af blusset og afkøles. Vær opmærksom på, at den tykner en del ved afkøling.

Kærnemælks-kyllingeburger med kokosbacon og kål

2 mar 2017
Kærnemælks-kyllingeburger med kokosbacon og kål

Oven på denne kyllingeburger, har jeg drysset mit nye ynglings drys. Kokosbacon

Du kan bruge det som her i en burger, på en salat, en suppe eller i en sandwich. Husk at lave store portioner, herhjemme bliver det som regel  spist som snack direkte fra ovnen.

Til 4 personer

KYLLINGEN

4 kyllingebryster
1⁄2 liter kærnemælk
200 g mel (hvedemel eller fedtreduceret mandelmel)
1⁄4 tsk. cayennepeber
1 tsk. sød paprika
1 tsk. hvidløgspulver
1 tsk. løgpulver
1 tsk. oregano
2 tsk. flagesalt
friskkværnet peber
1 l fritureolie (f.eks.
raps- eller solsikkeolie)
1⁄4 spidskål i tynde strimler 2 store tomater i skiver

 

Hæld kærnemælk i en skål, bank kyllingebrysterne flade, og lad dem gerne trække mindst 2 timer i kærnemælken. Bland mel og alle krydderier godt sammen i en anden skål. Dyp kyllingen i melblandingen, og fritér den i olien ca. 10 minutter ved 160 grader. Brug et stegetermometer eller endnu bedre en fritøse for at holde øje med oliens temperatur. Den skal være så konstant som muligt; derfor skal du ikke stege for mange stykker kylling ad gangen.

Når kyllingekødet er stegt, bygges burgeren ved bordet med den slags bolle, du helst vil have , f.eks. disse lækre grøntsagsboller.

KOKOSBACON

1-2 spsk. kokosolie
1 spsk. vand
1 tsk. røgsalt
1 spsk. tamari eller soja
1 tsk. røget paprika (kan udelades)
3-4 dl kokos i flager

Varm ovnen op til 160 grader. Smelt kokosolie i en gryde. Tilsæt vand, røgsalt, tamari/soja og røget paprika. Bland det hele godt, og vend kokos ager i væsken, så de tager farve fra den.Læg bagepapir på en bageplade, og hæld kokos ager på. Bag dem 20-25 minutter, og vend dem hvert femte minut. De brænder let på, så hold godt øje med dem.Lad de sprøde kokos ager køle af, og opbevar dem i en lufttæt beholder. De kan holde op til en måned – hvis du ellers kan holde dig fra dem!

 

 

Hyggemad og god samvittighed, bag dine egne dounuts!

21 feb 2017
Hyggemad og god samvittighed, bag dine egne dounuts!

 

Jeg er så glad.

Min nyeste bog “SUND JUNK FOOD” er nu på hylderne rundt om i landets boghandlere. Jeg har lyst til at dele en opskrift fra bogen med dig. De lækreste donuts, med god samvittighed, uden mærkelige ingredienser.

Du kan sagtens bage dine donuts i en form i stedet for at friturestege dem. Alverdens smagsforstærkere kan tilsættes dejen og give en ny oplevelse. Prøv med lidt revet æble og kanel eller hakkede pecannødder og karamelsauce på toppen. Her har jeg lavet dem med mandelversion med jordbærglasur og en chokolade lækkerbisken.

Ca. 12 stk.

4 dl hvedemel eller 1 dl arrowroot-mel OG 3 dl fedtreduceret mandelmel

1 dl mandelmel eller 30 g kakaopulver, (hvis det er chokoladeversionen, du laver)
2-3 tsk. økologisk bagepulver1
1 tsk. vaniljepulver eller korn af 1 vaniljestang
1⁄2 tsk. salt
3 store æg
1 dl sødt, f.eks. rørsukker, agavesirup, honning eller dadelsød
1⁄2 dl kokosmælk eller en anden slags mælk
100 g kokosolie eller klaret smør
skal og saft af 1 økologisk citron
fedtstof til formene, f.eks. kokosolie

Varm ovnen op til 200 grader. Bland mel (vælg mellem hvede eller mandelmel/arrowroot), bagepulver, vanilje og salt i en stor skål. Pisk æg, sukker/ sirup og kokosmælk godt sammen i en anden skål. Smelt olie eller smør i en gryde over svag varme, og rør det smeltede fedtstof, citronsaft og skal, samt de tørre ingredienser i æggemassen. Rør dejen godt igennem, evt. med en elpisker. Smør donutformen godt, hæld dejen i en sprøjtepose, og fordel den i dem. Bag donutsene 6-9 minutter, og gentag, til al dejen er brugt. Lad kagerne afkøle helt, dyp dem i glasur, og top dem med krymmel.

 

SUND JORDBÆRGLASUR

1 dl smeltet kokosolie
1 tsk. citronsaft
1 spsk. kokosnektar eller et andet sødemiddel
1 dl purerede friske jordbær
1 tsk. vaniljepulver eller ekstrakt uden sukker

Pisk alle ingredienser godt sammen. Det kan godt klumpe lidt, så hav tålmodighed. Dyp straks donuts i glasuren, og drys med pynt.

ELLER

Den helt klassiske hvor du blander glasur og smagsgiver  og vand!

Jordbær Doughnuts

Chokolade doughnuts

Knasende bønnefritter med citron- og hvidløgsdressing

10 nov 2015
Knasende bønnefritter med citron- og hvidløgsdressing

Bønnerne smager overraskende lækkert i deres nye sprøde forklædning.

Hvis du ikke lige har bønner i huset, kan broccoli eller blomkål i små buketter sagtens bruges. Det er også rigtig sjovt at eksperimentere med forskellige nødder – find selv din favorit.

250 g bønner
75 g cashewnødder (alle nødder kan bruges)
1 dl fintrevet parmasanost ( kan sagtens udelades hvis du ikke spiser ost)
1 tsk løgpulver
1 tsk hvidløgspulver
salt
peber
1 æg
1 dl orange eller hvid puré
2 spsk kokosfibermel (det kan også undværes)

Dressing

1 fed finthakket hvidløg
3 spsk citronsaft
1 dl kokosmælk den hårde del eller creme fraiche 38 %
1 tsk honning

urtesalt friskkværnet peber

Tænd ovnen på 175 grader. Skyl bønnerne, og tør dem godt af – de skal være helt tørre. Mal cashewnødderne til fint mel. Bland nøddemel, parmesan, løgpulver, hvidløgspulver, salt og peber godt i en stor
skål. Pisk æg og puré godt sammen i en anden skål. Vend bønnerne først i kokosfibermel, så i æggeblandingen, og ryst dem derefter godt rundt i nøddeblandingen. Læg bønnerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag dem 12-15 minutter ved 175 grader eller til de er sprøde.

Rør alle ingredienserne til dressingen sammen, og servér den til bønnerne, straks de kommer ud af ovnen.

Puré i 4 farver

10 nov 2015
Puré i 4 farver

En stor del af mit basiskøkken består af forskellige former for grøntsags puréer.

I min nye bog “Naturlig mad” og i min dagligdag, bruger dem meget ofte i stedet for mejeriprodukter eller andre våde ingredienser. Det er en god måde at få flere vitaminer i maden på.

Alle puréer kan sagtens laves på forhånd, de kan holde sig i køleskabet to-tre dage eller i fryseren i tre måneder. Hvis du fryser dine puréer ned, er det en god idé at fryse dem i portioner a 1 eller 2 dl, da det er de mål, du vil støde på i på bloggen her og i  bøgerne.
Hvis du ikke har tid eller lyst til at blande puré i dine opskrifter, kan det i de fleste tilfølde udelades. Vil du derimod booste dit grøntsagsindtag, skruer du bare op for mængterne. 

 

Jeg vil meget gerne høre fra dig i kommentarfeltet, hvis du har nye ideér til at gemme puréerne.

Puré

Hermed de 4 variationer.

HVID PURÈ

2 mellemstore buketter blomkål (ca. 200 g)
1 skrællet squash (ca. 300 g) Hvis du ikke kan få squash, brug spisdkål eller skrællet glaskål.

1 tsk citronsaft
2-4 spsk vand, hvis nødvendigt

Blend squash og citronsaft og vand (hvis nødvendigt). Tilsæt blomkål, og purér det hele meget fint. Der må ikke være nogen ujævnheder eller klumper, da det giver et grovere resultat i sidste ende. 

 

ORANGE PURÉ    

3-4 mellemstore gulerødder (ca. 200 g)
1 lille sød kartoffel (ca. 200 g), hokkaido-græskar kan også bruges

3-4 spsk vand, hvis nødvendigt

Skræl gulerødder og sød kartoffel eller hokkaido, og skær dem groft ud. Kog grøntsagerne 6-8 minutter, eller til de er akkurat møre. Blend dem straks, og tilsæt vand, hvis nødvendigt. Puréen skal være meget fint blendet. 

 

GRØN PURÉ

3-4 buketter let dampet broccoli
100 g babyspinat
2 1⁄2 dl grønne ærter, friske eller optøede frosne

Damp broccolien meget let i usaltet vand. Skyl spinaten grundigt. Put alle de grønne sager i din blender eller foodprocessor, og blend, til puréen er ensartet og helt glat. 

 

RØD PURÉ

1 stort grofthakket løg
2-3 grofthakkede gulerødder
1⁄4 grofthakket knoldselleri
2 spsk kokosolie eller klaret smør 3-4 hele fed hvidløg
10 store tomater i kvarte eller
2 dåser/flasker tomatsauce 1 grofthakket squash

Brun løg, gulerødder og knoldselleri i kokosolie et par minutter, ved høj varme. Tilsæt hvidløg, tomater og squash. Lad det hele simre 10-12 minutter. Lad blandingen køle lidt af, og blend grøntsagerne til en ensartet sauce. 

Naturlige halloween lækkerier

22 okt 2015
Naturlige halloween lækkerier

Små søde chokolade kokos spøgelser

 

Disse spøgelser er sjove og søde og indeholder kun ingredienser som jeg ved hvad er. Et godt afbræk i cocktailen af unaturlige farvestoffer og langtidsholdbare kulørbomber.

Det er snart halloween og jeg ved det betyder slik og guf – og ret meget af det. Især fordi mine børn selv nu hvor de begge er teenagere elsker udklædning, sminke og ballade. Det såkaldte ”Trick or treat” fænomen er vokset sig stort her i landet. Men husk nu, at få børnene til at synge eller optræde med et eller andet, det der ” slik- eller balladekor” er for kedeligt. Vi vil have underholdning.

 

 

100 g mørk chokolade (gerne 85%)
1 spsk. kokosolie
200 g store bløde dadler eller ca. 12 stk.
150 g nødder, jeg brugte valnødder og mandler
100 g kokosmel
lidt salt
1 tsk. vaniljepulver

Smelt kokosolie og mørk chokolade i en tykbundet gryde ved lav varme og lad det køle lidt af. Blend dadler, nødder og kokosmel, salt og vaniljepulver og tilsæt chokoladeblandingen og rør det til en ensartet masse. Form massen til små spøgelser og stil dem i fryseren medens du klargør overtrækschokoladen.

Du kan selv lave overtræk efter opskriften nedenfor eller du kan bruge en plade smeltet hvid chokolade.

Hvid overtrækschokolade:
100 g kakaosmør
1 spsk. kokosolie
2 spsk. lys agavesirup,honning eller andet naturlig sødemiddel

Smelt kakaosmør og kokosolie forsigtigt ved lav varme. smag til med siruppen. Når blandingen er smeltet, køl den lidt ned og dyp de kolde spøgelser i den flydende topping. Drys med kokosmel eller andet fint krymmel og giv spøgelserne øjne og mund.

 

Selleri og grøntkåls -suppe med kokosmælk

22 jan 2015
Selleri og grøntkåls -suppe med kokosmælk

Åh hvor er jeg vintertræt for tiden. Det hele er gråt i gråt. Der skal ske noget indtil vi om to uger rejser et smut til Israel, for at besøge min svogers familie, får lidt sol på snuden og fejre min nieces Bat Mitzvah. Så hjælper det på humøret, at lave en suppe med masser af varme og smag fra fremmede himmelstrøg. Du skal virkelig give den gas med krydderierne her. Opskriften er meget “løs” så det er vigtigt at du selv er med og smager til efter dine smagsløg. Here we go. Til en stor portion skal du bruge. 2-3 spsk Olie/kokosolie eller klaret smør 2 spsk karry 1 mellem skrællet og meget grofthakket knoldselleri (selv brugte jeg bare rester fra en anden ret) 1-2 grofthakkede løg hvidløg efter behov 3 håndfulde grofthakket grønkål 2-4 tsk.stødt ingefær 1 tsk stødt kardemomme 1 tsk fennekelfrø 1 tsk stødt korianderfrø ca. 1 l hønseboullion eller kogende vand salt peber 1-2 dåser kokosmælk (kan eventuelt erstattes med boullion for at spare kalorier) 2 spsk fintrevet frisk ingefær citronsaft evt. lidt honning frisk koriander til pynt, så meget du orker   Smelt fedtstof og brun karryen af i en stor, gerne tykbundet gryde og tilsæt knoldselleri, løg, hvidløg, 2 håndfulde hakket grøntkål og alle tørre krydderier. Brun disse ingredienser let, overhæld det hele med boullion/vand så det dækker. Kog knoldsellerien mør og en hel del af vandet væk. Mos knoldsellerierne groft, evt. med en kartoffelmoser. Tilsæt kokosmælk og revet ingefær og evt. mere boullion og smag til med citronsaft, salt, peber og evt. lidt honning. selleri1   Bonusinfo. Knoldselleri og grønkål er billigt lige nu. Du kan bruge knoldselleri i virkelig mange sammenhænge. Har du brug for inspiration, prøv denne opskrift eller find flere opskrifter i min bog, Stenalderkøkken.

Dadel stjerner og januar slankesnak

20 jan 2015
Dadel stjerner og januar slankesnak

Først og fremmest, bedre sent end aldrig; GODT NYTÅR ;) rigtig godt nytår.

Jeg har virkelig hold fri fra bloggen. Nu er jeg tilbage for fuld pedal. Den nye bog, som udkommer i år, (du kan godt glæde dig til endnu flere nemme, sjove og familievenlige opskrifter), er på plads rent kontraktmæssigt -og nu er der også lidt tid til at blogge.

Hvordan har du det med alle de kure, vi bliver spammet med her i januar? Personligt synes jeg de ligner dem fra sidste år – og så vidt jeg husker virkede de ikke i det lange løb?!! Hurtige kure og “tab 5 kilo på en uge” forsvandt for alvor ud af mit liv, da jeg opdagede stenalderkost.

Hvordan?

Jo, der er ikke behov for dem, hvis du (det meste af tiden) holder dig til naturlige uforarbejdede råvarer. Den vane er efterhånden kommet så meget ind under huden på mig og min familie, at den nok ikke slipper igen. Det betyder ikke at vi har fået blomkåls ris a la mande eller brunede selleri til jul eller at nytåret forløb uden alcohol. Der skal være plads til det hele. Den der lille sætning ” det er ikke det du spiser mellem jul og nytår, men det du spiser, mellem nytår og jul”, den kan jeg godt lide.

Hvis jeg lige nu skulle give dig et råd, en ting du skulle forsøge i 2015, skulle det helt sikkert være dette:

Lav din mad selv. Hold dig langt væk fra færdigretter af alle slags.

Hvem har sagt at et måltid partout skal være en “ret”? Det er da skønt hvis man har tiden, har du ikke tid, kan et måltid da sagtens bestå af enkeltdele. ( 1 æg,  rå eller kogte grøntsager, 1 avocado, lidt kød eller fisk…o.s.v.) Måske er det lige på dette punkt, af navnet Stenalderkost for alvor kommer til sin ret. For er der noget som er 100 % sikkert, så er det at vores forfædre hverken spiste lasagnie, pizza eller boller i karry. Der er intet galt med, at spise disse skønne retter….

Så længe du har lavet dem selv :)

Og nu til det SØDE, for det skal der også være plads til, selv i januar.

SMÅ DADELSTJERNER

1 stor portion grundmasse (den kan fryses, hvis du når det;)

14 store dadler uden sten
1-2 spk. kogende vand
150 g nødder  (alle nødder kan bruges, jeg brugte valnødder)
25 g smeltet kokossmør det ser SÅDAN ud (kan erstattes med kokosolie)
25 g smeltet kakaosmør (kan erstattes med kokosolie)
100 g kokosmel
chokolade til overtræk

Mine forslag til smagsvariationer:

- frisk rosmarin, portvin, hvis det er til voksne og lidt flere valnødder (grofthakkede)
- blend et et par frosne bær i massen og et par skefulde frysetørret bær. Pynt med pulveriseret frysetørret bær
-lakridspulver, lakridsgranulat, lakridssirup.
-kokosflager eller mel
-friske mynteblade, rå kakaopulver og kakaonips.
- ristede hasselnøddder og tørrede morbær
-pulveriseret instant kaffe.

-find selv på flere og del dem gerne i kommentarfeltet nedenfor

Alle ingredienser blendes til en ensartet masse og den valgte smag tilsættes. Derefter rulles massen ud til kugler, udstikkes eller skæres i firkanter og overtrækkes med den ønskede chokolade og pyntes.

 

 

Den grønne kål-skål

17 nov 2014
Den grønne kål-skål

Vi spiser RIGTIG meget kål for tiden. Kål smager vidunderligt, er super sundt og slankende og  billigt lige nu. Så kom bare igang. Hvis du har det svært med kål, (nogle er bange for at prutte mere, men det er altså en kort tilvænning) kan du begynde at tilsætte kål i dine hverdagsrette. Altså lidt rødkål i kødsovsen, lidt hvidkål i lasagnen og blande risene op med blomkål eller broccoli. Eller bare lave ris af blomkål. Se hvordan HER

En af mine gode morgenmads!! kålopskrifter er nok noget de fleste lige skal vænne sig til, men ikke destro midre. Det smaget faktisk super godt ( – og sundt ;) For mig er det super morgenmad, som holder mig mæt langt op af dagen.

Vi kan kalde opskriften,
“Den grønne kål-skål”

2 portioner

4-6 store blade grønkål ( fjern de grove stængler)
andre rå kålrester (hvidkål er godt, fordi det er lidt sødt)
1 avocado
1 -2 stk. frugt svarende til; 1 sød pærer eller 15 søde druer  eller 1 banan eller 2 skiver ananas (Du kan eksperimentere med hvilken frugt der passer dig bedst, og hvor meget fruget du har brug for)
5 cm agurk
væske til at fortynde. Jeg bruger frosne kokosvand “isterninger” eller bare meget koldt vand.
god flydende olie (feks. Nordic)

 

Put hele molevitten i en stærk blender. kør det til en mos, tilsæt væske efter behov.  Jeg kan lide min kål-skål lidt flydende og iskold.
Spis straks med drys af lige det du bedst kan lide.

Jeg drysser bla. med;

Nødder og frø
Frugt i små tern
Bipollen
Frysetørret frugt
Kakaonips og kakaopulver(sukkerfri)
Friske bær
Hybenpulver, lakridspulver, vaniliepulver, kanel ( disse kan også blendes med, for at gøre blandingen sødere)

 

 

 

Vind den smukke kogebog “Spis” af Mikkel Karstad

4 nov 2014
Vind den smukke kogebog “Spis” af Mikkel Karstad

Jeg har modtaget et eksemplar af den super smukke og æstetiske kogebog “Spis”, som jeg har tænkt mig at trække lod om. (konkurrencen er desværre slut)

 

Bogen er fyldt med skønne opskrifter, med gode naturlige råvarer. Mange af mine favoritter som, græskar, rosenkål, krydderurter, svampe og bær.  Den er delt op, så hver råvarer har sit eget kapitel. Det kan jeg rigtig godt lide.

Billederne er smukke og enkle. De fleste af opskrifterne er lige til at gå og kræver ikke specielle ingredienser eller særlige egenskaber i køkkenet. Det er bare gode råvarer “nordiske” der bliver sat i fokus. IMG_8291   IMG_8283 IMG_8293Bogen er fyldt med sprødhed, surhed, salte og sødme. Jeg har afprøvet en af de meget simpel søde opskrifter, nemlig bagte solbær.

Mine solbær var ikke friske, men en fin pose frosne solmodne solbær fra det smukke Fyn. Nærmere betegnet Egeskovslotshave. Jeg vil tro man kan erstatte solbærrene med ribs, stikkelsbær eller andre buskbær. Opskriften kalder på jernurt (verbena) det havde jeg ikke, så jeg tilføjede bare lidt citronskal i stedet. Sådan kom mine bagte solbær til at se ud. Jeg serverede dem med en bananpandekage, dadelsolbær sorbet og revet citronskal.

Bagte solbær

4-6 personer

500 g solbær
100 g akaciehonning
3-4 stilke jernurt ( jeg brugte skallen af 1/2 citron)

Vask og rib solbærrene. Kom solbærrene i et ovnfast fad, evt. med bagepapir i bunden ( så det er nemmere at få bær og den saft, de har smidt, over i en skål efter bagning).

Kom honning og jernurt  (jeg brugte revet citronska) på bærrene, og vend godt rundt.

Kom solbærrene i ovnen, og bag dem ved 160 grader i 10-15 minutter, så solbærrene lige brister og tager honning og jernurtsmagen (citrussmagen) til sig.

Tag solbærrene ud af ovnen, og lad dem køle af i fadet. Kom dem derefter i en skål, og sæt dem i køleskabet, så du har dem klar til servering.

Bærrene kan også gemmes i et lukket glas på køl.

 

SPIS

Det smagte rigtig dejligt…

IMG_8297

 

Har du lyst til at vinde denne fine kogebog, skal du blot skrive hvilken kogebog der er din favorit-kogebog – og hvorfor i kommentarfeltet herunder.

Så er der trukket en vinder. Tillykke til Carina. :)