Katrine Tuborgh

- kærlighed til mad

Hvad er naturlig mad?

REGI savoykål

Naturlig mad, Stenaldermad, eller Paleo-konceptet, som er den amerikanske betegnelse for denne måde at spise på, er baseret på ønsket om at vende tilbage til den mad, vi forestiller os, mennesket oprindeligt levede af i stenaldertiden. Forskere peger på, at vores genetiske sammensætning og fordøjelsessystem ikke har ændret sig mærkbart, siden vi gik fra udelukkende at spise planter til også at spise kød. Det handler altså i bund og grund om at efterligne de tidligste menneskers spisevaner. De nedlagde vilde dyr, fangede fisk, samlede rødder, bær, nødder frø og vilde grøntsager.

Det betyder selvfølgelig ikke, at vi skal til at bruge hver weekend på at jage, fiske og samle bær, selv om det faktisk både er sjovt og givende at nedlægge eller samle sin egen mad. Det betyder, at tankemåden skal danne basis for vores spisevaner.

Det er en umulig opgave, hvis man tager konceptet for bogstaveligt, og det giver ikke mening at prøve at kopiere stenalderkosten til punkt og prikke her i det 20. århundrede. Dels fordi vi ikke ved præcis, hvad stenaldermennesker levede af. Vi ved kun, at de nærede sig ved jordens ressourcer. Og dels fordi mange af fødevarerne simpelthen ikke eksisterer i dag eller er blevet forædlede, så de passer til nutidens funktionskrav og smagsløg.

Vi lever i en moderne verden med et hav af muligheder, og dem skal vi selvfølgelig udnytte. I modsætning til stenaldermennesket har vi mulighed for at køle fødevarer ned, varme dem op i et snuptag, og vi kan benytte os af alverdens elektriske og moderne hjælpemidler. Vi kan få friske frugter og grøntsager  leveret fra hele verden året rundt. Muligheden for at spise varieret mad hver dag foreligger,stort set uanset hvor i den vestlige verden vi lever.

Men mange muligheder skaber også mange meninger. Kunsten er at finde rundt i den jungle af valgmuligheder, som findes og at bevare overblik og retning. Jeg mener, at vi bør lade vores velbefindende og helbred spille hovedrollen i de valg, vi træffer. Stenaldermad er en mulighed for at vende tilbage til en renere krop, som i sig selv mærker, hvad der føles rigtigt og naturligt for den. Jeg er fortaler for at lade kroppen være den stærkeste autoritet, når vi navigerer i junglen af holdninger, diæter og kostråd.

Moderne stenalderkøkken i min version handler om at spise masser af forskellige friske grøntsager. Fersk og uforarbejdet kød, fisk og skaldyr. Friske bær og frugter. Gode fedtstoffer. Nødder og frø.Altså mad som er levende og organisk. Det handler om så vidt muligt at undgå forarbejdet, raffineret mad, som er tilsat farvestoffer, smagsstoffer, tilsætningsstoffer og besidder et lavt næringsindhold. Og det handler om at undgå alle former for korn, bælgplanter, raffineret sukker og mejeriprodukter, fordi disse fødevarer skaber sundhedsmæssige forstyrrelser i kroppen. De indeholder deciderede anti-næringsstoffer, som vores kroppe i mange tilfælde ikke kan fordøje, og disse er årsag til fedme, allergier og sygdomme.

De råvarer, som stenalderlivsstilen anbefaler dig at spise, vil generelt tilføre din krop en mere stabil og vedvarende energi, som samtidig øger din fedtforbrænding. Stenalderkost er ikke ment som en slankekur, men som et livsstilsvalg. Det handler ikke om at tabe et bestemt antal kilo eller om at veje og måle hver en bid, du spiser. Det handler om at have det sjovt og nyde at spise og tilberede varierede måltider. Når du spiser stenaldermad, vil din krop højst sandsynligt helt uden særlig opmærksomhed finde sin naturlige form.