Katrine Tuborgh

- kærlighed til mad

klaret smør

klaret smør

Når klaret smør er lavet korrekt, indeholder det ingen laktose (mælkesukker) og kun spor af kasein (mælkeprotein). Det indeholder samtidig de meget korte og mediumlange fedtsyrer, som kroppen foretrækker, og som også findes i kokosolie. Klaret smør er meget varmestabilt, og det er derfor et fint alternativ til kokosolie, når der skal steges.

500 g økologisk, usaltet smør

Skær smørret i mindre stykker, og smelt det i en stor, tykbundet gryde over meget lav varme. Smørret vil boble og skumme, mens vandet fordamper. Dets indhold af mælkeproteiner (og salt, hvis du har brugt saltet smør) vil bundfælde sig undervejs. Sørg for, at det ikke brænder på, ved at svinge gryden over blusset en gang imellem. Det tager omkring 30 til 45 minutter, før alle de faste mælkebestanddele har samlet sig på bunden til en rørægslignende masse. Der kan også lægge sig lidt urenheder på overfladen, som du kan skumme væk. Lad smørret køle lidt ned, og hæld det så igennem en finmasket sigte eller et ostelærred, mens du omhyggeligt sørger for, at bundfaldet bliver tilbage i gryden.

Hæld den varme og flydende olie på glas og husk, at den størkner; så brug et glas med en bred åbning.