Katrine Tuborgh

- kærlighed til mad

Langtidsbagt gris

Langtidsbagt gris

Det tager cirka et døgn at lave langtidsbagt gris, men tro mig, det er arbejdet og ventetiden værd. Det møre og smagfulde kød er himmelsk. Og egentlig tager det kun 15 minutter; ovnen og køleskabet klarer størstedelen af arbejdet for dig.

1 nakkefilet på cirka 2 kg

Lage

4 l vand
225 g salt
2 spsk kokossukker*
1-2 laurbærblade, et par peberkorn, timiankviste og hvidløgsfed.

Glasering

2 spsk røget paprika
1 tsk spidskommen
1 chili, mild eller stærk som du synes. 1 stor tsk stødt koriander
1 spsk friskrevet ingefær
1 tsk hvidløgspulver
5 spsk kokospalmesukker
1 tsk havsalt
2 spsk friskkværnet peber

*Naturligt sukker med et lavt glykæmisk indeks. Et sundt alternativ med en fin smag af karamel – fås i helsekostbutikker.

Første dag

Start med at give vand og salt et lille opkog, så saltet opløses. Skær det værste fedt og sener fra kødet, og læg fileten i saltlagen, men først når den er fuldstændig afkølet. Sæt låg på gryden, og stil nak- kefileten på køl i saltlagen til dagen efter, eller i minimum 12 timer.

Anden dag

Tag nakkefileten op af saltlagen, skyl den i koldt vand, og tør
den godt af. Det er vigtigt, at den er helt tør, inden du går videre. Forvarm ovnen til 90 grader (almindelig ovn, ikke varmluft). Miks de tørre ingredienser godt sammen, til blandingen er ensartet. Læg nakkefileten i et ovnfast fad, og gnub glaseringen godt ud over hele stegen. Glaseringen hjælper med til at holde på kødets fugtighed under de mange timer i ovnen, så vær omhyggelig, og husk undersi- den og endestykkerne. Dæk kødet med bagepapir, men lad ender- ne være åbne, så dampen kan trænge ud. Steg nakkefileten i ovnen i cirka 10 til 12 timer, eller til kernetemperaturen er 95 grader. Brug eventuelt et stegetermometer. Når grisen er færdig, trækkes kødet fra hinanden med to gafler. Server i burgerboller uden mel

langtidsbagt svin1